Punt de l'infinit
El punt de l'infinit, punt a l'infinit o punt impropi és una entitat topològica i geomètrica que s'introdueix a manera de tancament o frontera infinita del conjunt dels nombres reals. Quan s'afegeix a la recta real, genera una corba tancada (vegeu fig. 1) coneguda com a recta projectiva real, , que no és equivalent a la recta real ampliada, que té dos punts diferents en l'infinit:
Topologia T
[modifica]Perquè el punt de l'infinit representi efectivament l'infinit real es defineix en la topologia formada per tots els conjunts:
- A, que són oberts de
- B, que són complementaris de conjunts compactes (tancats i fitats) de
Els conjunts A són els oberts de que no contenen el , mentre que els conjunts B són els que sí el contenen.
Sigui una successió de nombres reals tals que . Dins del conjunt dels nombres reals, això vol dir únicament que:
Però aquesta mateixa condició implica en que:
És a dir, que en s'escriu també . No obstant això, només en es pot dir que la successió convergeix, ja que .
En el pla complex
[modifica]Fig. cp1: projecció estereogràfica del pla complex estès sobre l'esfera de Riemann | |
Fig. cp2: l'esfera de Riemann pot ser visualitzada com el pla complex embolicat al voltant d'una esfera |
El punt de l'infinit també pot afegir-se al pla complex, , de manera que es transformi en una superfície tancada (vegeu fig. cp1 i fig. cp2), la recta projectiva complexa , també anomenada esfera de Riemann, una esfera sobre el pla complex i des del pol superior del qual es projecta la resta de punts de l'esfera sobre el pla complex D'aquesta manera, s'estableix una bijectivitat en la qual a cada punt de l'esfera en correspon un del pla complex. L'homòleg del punt des del qual projectem estereogràficament es converteix en el punt de l'infinit.
Rectes paral·leles en ℝ²
[modifica]Igual que dues rectes assecants comparteixen un punt, dues rectes paral·leles comparteixen una direcció, per la qual cosa aquestes direccions també són conegudes com a punts impropis d'aquestes rectes en les quals es troben. Per exemple, en no és possible determinar amb exactitud la posició del punt de l'infinit mitjançant unes coordenades absolutes . Per aconseguir-ho, s'acudeix a les coordenades homogènies , en què i representen la direcció del vector director de la recta. Les anteriors coordenades absolutes venen donades per:
El punt podria representar-se, per exemple, com o com . La representació del punt de l'infinit s'obté igualant , així:
El punt de l'infinit de l'eix OX seria el , el , etc.